Θερμαλισμός

Τουρισμός αναζωογόνησης και ευεξίας. Στα ιαματικά λουτρά αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες συγκεκριμένων υδάτων από ιαματικές πηγές που μπορούν να ωφελήσουν πολλαπλώς τους λουόμενους, οι οποίοι τα επισκέπτονται για λόγους τουρισμού, αναψυχής και αναζωογόνησης αλλά και για ειδικούς ιατρικούς λόγους όπως πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.

Τα ιαματικά νερά της Αιδηψού

Τα ιαματικά νερά της Αιδηψού αναβλύζουν από φυσικές πηγές, σε θερμοκρασία έως 82oC. Είναι από τα πλουσιότερα ιαματικά νερά, σε πολύτιμα συστατικά, σε ολόκληρο τον κόσμο για αιώνες. Χαρακτηρίζονται από τα πλούσια φυσικά και χημικά τους στοιχεία και ενώσεις τα οποία προσδίδουν ειδικές βιολογικές δράσεις. Βοηθούν στην πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και ευεξία του σώματος. Οι θεραπευτικές χρήσεις του ιαματικού νερού της Αιδηψού αφορούν:

 • όλες τις παθήσεις των αρθρώσεων
 • μετατραυματικές αρθρίτιδες
 • ρευματολογικές παθήσεις
 • δερματολογικές παθήσεις (ψωρίαση, έκζεμα, κλπ)
 • σύσφιξη και απαλότητα του δέρματος
 • καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος
 • γυναικολογικές παθήσεις
 • αντιμετώπιση προβλημάτων τεκνοποίησης

Η διαδεδομένη άποψη ότι τα ιαματικά λουτρά αφορούσαν την τρίτη ηλικία, έχει πάψει να ισχύει από χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι πληθώρα από υγιείς νέους επισκέπτονται τα σύγχρονα κέντρα SPA της χώρας μας για λόγους αναψυχής, χαλάρωσης και ευεξίας. Η λουτροθεραπεία βέβαια συνιστάται για σειρά σωματικών προβλημάτων, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο, οι ρευματοπάθειες, τα αρθριτικά, κλπ. Όσοι λοιπόν σκέφτεστε να κάνετε θεραπευτικές διακοπές, δείτε πιο κάτω ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσετε.

Οι 3 δράσεις του ιαματικού νερού

Παλαιότερα οι περισσότερες αναφορές για θεραπευτικές δράσεις του ιαματικού νερού προέρχονταν κυρίως από εμπειρικές παρατηρήσεις. Σήμερα, η επιστημονική έρευνα για τα ιαματικά νερά έχει αντικαταστήσει παλιές δοξασίες και πειράματα. Οι ευεργετικές ιδιότητες των υδάτων από θερμές πηγές αποδίδονται:

 • Στη θερμότητά τους, που συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών, στη διάταση των αγγείων και στην ανακούφιση από πόνους.
 • Στο φαινόμενο της άνωσης, που σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, καθιστά τους μυς χαλαρούς και τις ασκήσεις πιο εύκολες.
 • Στα διαλυμένα στερεά συστατικά (π.χ. νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο) και αέρια στοιχεία (οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο) που περιέχουν και τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό, μέσω του δέρματος, και ενεργοποιούν δυνάμεις ίασης και ευεξίας.

Θερμαλισμός

«Θερμαλισμός ορίζεται ως σύνολο ιατρικών και θεραπευτικών πρακτικών με βάση την άμεση χρήση λουτρών από θερμές ιαματικές πηγές.»


Λουτροθεραπεία

Για τις ρευματοπάθειες, τις δερματοπάθειες και τα μυοσκελετικά προβλήματα συνιστώνται λουτροθεραπείες στις περισσότερες ιαματικές πηγές της χώρας μας με προεξέχουσα την Αιδηψό Ευβοίας, τα νερά της οποίας είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στον οργανισμό. Τα οφέλη του ιαματικού νερού στον οργανισμό:

Στο μυοσκελετικό σύστημα

Οι λουόμενοι που υποφέρουν από άλγη μυών και νεύρων του σκελετού και των άκρων αναφέρουν βελτίωση της κινητικότητάς τους με υποχώρηση των πόνων. Οι πάσχοντες από αυχενικό σύνδρομο αναφέρουν επιπλέον και μείωση της κεφαλαλγίας, σύμφωνα με στοιχεία των Υδροθεραπευτηρίων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε αρκετές χώρες τα μεγάλα κέντρα αθλητικής αποκατάστασης βρίσκονται κοντά σε χώρους ιαματικών πηγών.

Στις ρευματοπάθειες

Η πλειονότητα των λουομένων επισκέπτεται τις ιαματικές πηγές -κυρίως με ραδιούχα θερμά νερά- για την ανακούφιση από τις ρευματοπάθειες (ρευματοειδή αρθρίτιδα, αρθρίτιδα ώμου, γόνατος κλπ.). Μάλιστα, σε μελέτη του Υδροθεραπευτηρίου Λουτρακίου διαπιστώθηκε ότι, μετά τις 21 ημέρες θεραπείας, οι λουόμενοι με ρευματοπάθειες ανέφεραν μείωση του πόνου και αύξηση της κινητικότητας του πάσχοντος μέλους.

Στις δερματοπάθειες

Το έκζεμα και η ψωρίαση είναι οι κυριότερες δερματοπάθειες για τις οποίες γίνεται λουτροθεραπεία (κυρίως με νατριούχα, μέτριας περιεκτικότητας σε ράδιο νερά). Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση των ιταλικών Πανεπιστημίων της Νάπολης και της Πάρμας, μετά από 4ετή παρακολούθηση 50 λουομένων με ψωρίαση, παρατηρήθηκε μείωση της ερυθρότητας καθώς και των ψωριασικών πλακών του δέρματός τους.

Στο άσθμα

Σύμφωνα με μελέτη του ιταλικού Πανεπιστημίου της Πάρμας σε 1.514 λουομένους, διαπιστώθηκε ότι τη χρονιά μετά την εισπνοθεραπεία ιαματικού νερού (κυρίως θειούχου νερού χωρίς ραδόνιο) μειώθηκε από 95% σε 39% το ποσοστό όσων είχαν ανάγκη λήψης εισπνεόμενων φαρμάκων. Στη χώρα μας δεν είναι ανεπτυγμένη η εισπνοθεραπεία, εν αντιθέσει με την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ιταλία, όπου συνταγογραφείται από τους γιατρούς σε ενηλίκους και παιδιά.

Στις πέτρες στα νεφρά

Ήδη από το 1957 είχε ανακοινωθεί σε ελληνικό ιατρικό συμπόσιο ότι η ποσιθεραπεία με το νερό του Λουτρακίου διαλύει τις πέτρες στα νεφρά, διευκολύνοντας την αποβολή τους από τον οργανισμό. Παρόμοια δράση έχει παρατηρηθεί και για τις πέτρες στη χολή (πάντως, η ποσιθεραπεία απαγορεύεται όταν υπάρχει έλκος του στομάχου ή του βολβού του δωδεκαδακτύλου).

Στην υπέρταση

Σύμφωνα με μελέτες των Πανεπιστημίων της Νάπολης και του Μιλάνου, η λουτροθεραπεία επιφέρει μείωση της πίεσης, λόγω της αγγειοδιαστολής που προκαλεί. Επίσης, σε μελέτη του Υδροθεραπευτηρίου Λουτρακίου σε 45 λουόμενους με υπέρταση, ηλικίας από 40 έως 90 χρόνων, διαπιστώθηκε ότι η πίεσή τους είτε δεν μεταβλήθηκε είτε μειώθηκε.

Στις γυναικείες παθήσεις

Τα ιαματικά νερά θεωρούνται ευεργετικά για τις γυναικείες φλεγμονές, αν και η δράση τους αυτή δεν έχει μελετηθεί εκτενώς. Σε μελέτη, πάντως, των Πανεπιστημίων της Πάδοβας και της Πάρμας σε 50 γυναίκες - εκ των οποίων οι μισές έκαναν λουτροθεραπεία και οι άλλες μισές έπαιρναν αγωγή για φλεγμονές, όπως η σαλπιγγίτιδα, η τραχηλίτιδα και η κολπίτιδα -, διαπιστώθηκε ότι τα λουτρά ήταν εξίσου θεραπευτικά με τα φάρμακα.

Στη χοληστερίνη

Στις θερμαλιστικές θεραπείες ανήκει και η πηλοθεραπεία (ανάμειξη φυσικού αργίλου με ιαματικό νερό). Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες ανακοινώσεις του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, φαίνεται ότι η πηλοθεραπεία δεν ανακουφίζει μόνο το μυοσκελετικό σύστημα και τις δερματοπάθειες, αλλά μειώνει και τη χοληστερίνη! Ωστόσο, ο τρόπος δράσης του πηλού ακόμη διερευνάται. Πάντως, στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ιταλική μελέτη του Πανεπιστημίου της Πάρμας σε 90 ασθενείς, 37-86 ετών, με μυοσκελετικά προβλήματα (διαπιστώθηκε, δηλαδή, μείωση του πόνου, ελάττωση της πίεσης και της χοληστερίνης). Στη χώρα μας πηλοθεραπεία γίνεται σε περιοχές όπου υπάρχει φυσικός πηλός (Κρηνίδες Καβάλας, Πικρολίμνη Θεσ σαλονίκης), αλλά και σε σύγχρονα υδροθεραπευτήρια (π.χ. Λουτράκι Κορινθίας).

Τιμοκατάλογος

Ο τιμοκατάλογος αφορά εξωτερικούς επισκέπτες οι οποίοι δεν διαμένουν στο ξενοδοχείο μας. Για τους πελάτες του ξενοδοχείου μας ρωτήστε στην υποδοχή.

Χαμάμ

Ατμόλουτρο

4/ άτομο

 • Τύπος: Οικογενειακό
 • Διάρκεια: 15 Λεπτά
 • Θερμοκρασία: 60oC
 • Βάθος: -
 • Ωράριο: 08:00 – 22:00
 • Πακέτο SPA & Hammam 10/
Μασάζ

Φυσιοθεραπεία

 • Μασάζ κεφαλής αυχένα:
  Διάρκεια: 30' - 25€
 • Χαλαρωτικό μασάζ σώματος:
  Διάρκεια: 40' - 30€
 • Ρεφλεξολογία:
  Διάρκεια: 40' - 40€
 • Σιάτσου θεραπευτικό μασάζ:
  Διάρκεια: 60' - 50€
 • Θεραπευτική μάλαξη με έλαια:
  Διάρκεια: 60' - 50€ | 90' - 70€
 • Λεμφική μάλαξη αποστράγγιση:
  Διάρκεια: 60' - 50€
 • Καλιφορινέζικη μάλαξη:
  Διάρκεια: 60' - 50€